Jaarlijks wordt vanuit het bestuur van de  Alumni Master of Science in het Management en Beleid van de Gezondheidzorg een prijs voor de beste masterproef of de “Professor Rubens prijs” uitgereikt.

Klik hier voor meer informatie.


2021
Sofie Holvoet ‘DYNAMICALLY MANAGING SATISFACTION OF FAMILY MEMBERS IN RESIDENTIAL CARE HOMES THROUGH ENGAGEMENT STRATEGIES’

De prijs prof. Rubens gaat naar Sofie Holvoet met haar masterproef gaande over informele zorg en hoe woonzorgcentra hierop kunnen inspelen zodoende de tevredenheid van familieleden te verbeteren. Om dit te onderzoeken, selecteerde de laureate vijf woonzorgcentra waarbij ze op een doordachte manier de link legde tussen tevredenheidsscores van familieleden en een diepgaande analyse van aanwezige informatie zoals welkomsbrochures, jaarlijkse rapporten en auditresultaten. Daarbovenop werden ook nog eens interviews afgenomen met zowel stafmedewerkers én familieleden. Een prestatie om u tegen te zeggen, en voor de laureate en promotoren om trots op te zijn. Proficiat Sofie!

2020
Lore Torfs ‘TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG EN UITGAVEN TIJDENS DE GROTE RECESSIE: INKOMENSGROEPEN WORDEN ONGELIJK GETROFFEN’

Lore Torfs onderzocht in haar masterproef het effect van budgettaire bezuinigingen op de toegang tot zorg. Hierbij focuste ze op het modererende effect van inkomensongelijkheid. Een relevant thema in tijden van toenemende druk op de financiële gezondheid van vele gezinnen. Lore demonstreerde dat ze om kan gaan met complexe inhoudelijke concepten en uitdagende statistische methodologieën. Bovendien slaagt ze er in om de resultaten op zowel visuele als schriftelijke wijze laagdrempelig en vlot te communiceren. Een verdiende laureate van de prijs prof. Rubens.

2019
Kelly Mouton
‘The Relationship between Service Quality and Patient Satisfaction in Surgical Day Care: the Mediating Role of Health Experience and Quality of Life’

Kelly Mouton wint de prijs prof. Rubens voor haar uitmuntend onderzoek naar de relatie tussen service kwaliteit en patiëntentevredenheid bij dagchirurgie. Ze onderzocht hierbij de potentieel mediërende rol van gezondheid en kwaliteit van leven. De thesis is een toonbeeld van goed cross-sectioneel vragenlijstonderzoek, met gepaste statistische testen. De resultaten werden zeer overzichtelijk weergegeven in een vlot geschreven, wetenschappelijk en Engelstalig werkstuk.

2018
Juryprijs
Anneleen De Roo ‘Digitale vaardigheden van zorgverleners werkzaam in de ouderenzorg.’

eHealth is van groot belang in het veranderende gezondheidslandschap met meer en meer netwerken tussen zorgorganisaties en transmurale zorg. Het kan echter een valkuil zijn wanneer werknemers niet of onvoldoende kunnen omspringen met de digitale revoluties. Anneleen bracht met behulp van een vragenlijst de digitale vaardigheden van gezondheidszorgwerknemers in kaart. Daarbovenop slaagde ze er op voortreffelijke wijze in om haar resultaten te vertalen naar een uitnodigende poster.

Publieksprijs
Naomi Roelens ‘Uurroosterbeleid in ziekenhuizen en het effect op de werktevredenheid bij verpleegkundigen: een exploratieve studie in drie Belgische ziekenhuizen’

Naomi schreef een masterproef over de impact van uurroosterbeleid op de werktevredenheid van verpleegkundigen. Een zeer actueel thema gezien het nijpende tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen en de hoge prevalentie van burnout in de gezondheidszorg. Een verdiende winnares van de publieksprijs.

2017
Karen Van der Veken
‘Perceptions, Norms and Attitudes of Health Personnel Regarding Fee Exemption Policies in Maternal and Newborn Health’

Het onderwerp van deze kwalitatieve masterproef, over ‘de perverse effecten op de werkvloer van een in eerste instantie ethisch ogend bestuursbesluit en aanbevelingen tot verbeteringen’, is getuige van de creatieve en wetenschappelijke geest van de laureate. De koppeling die gemaakt wordt tussen de resultaten van het onderzoek en de gangbare theorieën is van het niveau van een doctoraat. Deze masterproef is reeds in artikelvorm ingediend bij een internationaal peer-review journal en de jury heeft er alle vertrouwen in dat dit binnenkort gepubliceerd zal worden. De jury wenst Karen Van der Veken en haar promotor dr. Peter Decat en copromotor Prof. dr. Bruno Marchal te feliciteren met dit kwaliteitsvolle werk.

2016
Anne-Marie Descamps
‘Comparison of adults with acute poisoning advised by the Belgian Poison Centre to go to a hospital versus adults admitted to the emergency department of a hospital with acute poisoning’

De prijs 'prof Rubens' gaat naar mevr. Anne-Marie Descamps. Haar masterproef werd begeleid door prof. Dominique Vandijck en handelt over 'de eerstelijnsfunctie van een antigifcentrum: de economische impact op de gezondheidsuitgaven'. Naast een systematische literatuurstudie voerde zij een enquête uit  bij de bellers van het anti-gifcentrum. Ten slotte werd via een kostenbatenanalyse de scenario's van aan- of afwezigheid van het antigifcentrum berekend. Hieruit blijkt de dat de aanwezigheid van het Belgisch anti-gifcentrum globaal als positief kan beoordeeld worden. In het bijzonder bij de klassieke niet-intentionele intoxicatie waarvoor het publiek belt scoort het antigifscentrum erg goed. De jury wenst  Anne-Marie te feliciteren met dit mooie werk en reikt graag de prijs 'prof Rubens' aan haar uit.